KFD
Nyheder

Da dommeren kom på scoringstavlen

Bill René historie var så god at han da også kom i avisen efterfølgende. Tryk på billedet for at gøre det stort.
Bill Renés historie var så god at han da også kom i avisen efterfølgende. Tryk på billedet for at gøre det større.

I dag tager vi fat i to af KFDs elitedommere, Casper Thorsøe Jr. og Yasin Seeker. Men inden dem har vi modtaget en ekstra anekdote fra tidligere KFD’er Bill René Hansen.

Anekdoten er fra en Ynglinge DM kamp, tilbage i 1995 mellem Fremad Amager og Brøndby på Sundby Idrætspark. “Det var en kamp hvor Brøndby var det bedste hold (de vandt 2-7), og det styrtregnede. Jeg dømte det andet straffespark til Brøndby og stillede mig for tæt ved venstre stolpe. Da bolden blev sparket tænkte jeg, den går ind og vendte så ryggen til målet. Det næste jeg hørte var da bolden ramte stolpen og efterfølgende min hæl. Så i ren Ole Madsen stil, scorede jeg. 

Jeg løb til midten og træneren fra Fremad Amager beroligede hans spillere, “han skal dømme mål”. Kommentaren fra Brøndby var herefter, “hvem skal vi skrive som målscorer?”. Her tilføjede jeg, ”ikke mig”. Min ene linjedommer mente jeg burde havde lavet en scoringdans…”

Bill René slap dog ikke for tiltale efterfølgende. “Næste dag skulle jeg vinke i Hvidovre i 1. division, og der kom Villy Nielsen ind. Det første han sagde var, “Er der nogle som ved hvem det fjols er, som har scoret i går?”. “Øh”, sagde jeg, “det var mig!”. 2 dage senere vinkede jeg for Finn Erik Rasmussen, i en dame pokalkamp, og hver gang der var hjørnespark i min ende, råbte han ” kom med ind over”.”

Vi takker Bill René for historien og avisudklip og på den måde fik Villy Nielsen sneget sig med igen i dag. Finn Erik Rasmussen vender vi tilbage til i en senere anekdote. Nu til dagens øvrige anekdoter startende med Casper Thorsøe Jr.

 

Billede fra Caspers 2. divisions debut. "Det var en meget fin kamp. Her var Jan Carlsen udvikler og han gik tilfreds der fra med hvad han så. Udeholdet var dog ikke tilfredse. Der blev dømt straffespark efter 1 minut og en udvisning i det 46. minut, begge mod udeholdet. Derudover var der 1111 tilskuere i Sundby. Det var en fed kamp med dejligt vejr."
Billede fra Caspers 2. divisions debut. “Det var en meget fin kamp. Her var Jan Carlsen udvikler og han gik tilfreds der fra med hvad han så. Udeholdet var dog ikke tilfredse. Der blev dømt straffespark efter 1 minut og en udvisning i det 46. minut, begge mod udeholdet. Derudover var der 1111 tilskuere i Sundby. Det var en fed kamp med dejligt vejr.”

Casper tog dommerkort i 2007, undervist af John Holm Andreasen, og blev medlem af KFD efter bestået eksamen. I dag er Casper indrangeret i NordicBet Ligaen, 1. division, hvor han har været indrangeret i 3 år. Dette åbner samtidig for opgaver som 4. dommer i Superligaen. Udover selv at være aktiv på banen, er Casper mentor i Talentprogrammet.

Det er blevet til en del oplevelser for Casper, der skulle et par år tilbage for at finde den kamp han selv bedst husker. ”Topkampen mellem FC Vestsjælland og Viborg i en af de sidste runder af sæson 12/13. En kamp med mange mål, og hvor mange ting fungerede perfekt for dommertrioen og hvor der var nerve på lige til slut fløjtet. Begge hold rykkede få uger efter op i Superligaen efter den kamp. Forøvrigt blev vores forberedelse til kampen ødelagt, på grund af to store trafik uheld på motorvejen. Men med selv 35 minutters forberedelse på stadion gik det også.”

Billedet er fra Casper andet år som dommer i en kamp mellem Rikken FC og Hellas. "Jeg havde hørt så meget om Rikken, men de var enormt søde og sjove."
Billedet er fra Caspers andet år som dommer i en kamp mellem Rikken FC og Hellas. “Jeg havde hørt så meget om Rikken, men de var enormt søde og sjove.”

Vi spurgte Casper hvem hans favorit dommerfaglige person er. ”Kenn Hansen, da han altid er en god sparrings partner og kollega.” Vi skulle dog længere tilbage i tiden for at finde de bedste dommere Casper har set dømme. ”Jeg har som ung set mange Superliga kampe i hele Danmark. Så nok Peter Mikkelsen, meget på grund af hans positive tilgang til fodbolden, samt store virke på hele banen. Jeg husker VM ’94 hvor jeg stod op midt om natten for at se ham dømme. Husker blandt andet kampen, hvor Carlos Valdarama fra Columbia utroligt gerne ville have et straffespark, da en modspiller slår bolden ud til hjørnespark. Den skulle forklares efterfølgende på TV. Men jeg var også ret vild med Finn Lambæk. Han var meget atypisk grundet hans lille størrelse i forhold til andre dommere dengang, og så kunne han styre en superligakamp.” Man kan faktisk finde klippet med episoden fra VM ’94. Du skal bare klikke på denne linje og vil du hurtigt frem til episoden skal du gå frem til 2:00.

Vi fik også en slutkommentar fra Casper, om hvad dommerklubben har betydet for ham. ”En masse gode oplevelser i ind og udland, og så har jeg fået en masse gode venner. Derudover er dommerklubben enormt god til at skabe et godt fællesskab, som jeg vil anbefale alle at deltage i.”

 

Vi har også fået anekdoter fra Yasin Seeker og det er bestemt ikke første gang at der har været sammenhæng mellem Casper og Yasin. De har gået på samme folkeskole, spillet i samme fodboldklub, taget dommerkort sammen i 2007 og Yasin var således også på linjen for Casper i kampen han omtaler mellem FC Vestsjælland og Viborg.

 

Billede fra en 2. divisions kamp dette efterår mellem Avarta og Avedøre. "Jeg synes det er lidt sjovt, at begge anfører var brødre (2x Fosgaard) og modstandere i samme kamp, så jeg måtte jo fortælle at de lige skulle opføre sig ordentligt."
Billede fra en 2. divisions kamp dette efterår mellem Avarta og Avedøre. “Jeg synes det er lidt sjovt, at begge anfører var brødre (2x Fosgaard) og modstandere i samme kamp, så jeg måtte jo fortælle dem, at de lige skulle opføre sig ordentligt.”

Yasin, der som Casper har haft dommerkort siden 2007 og lige så længe været medlem af KFD, er også elitedommer, indrangeret i 2. division. Og Yasin er som Casper også aktiv udenfor banen. ”Udover at jeg dømmer aktivt, så har jeg også fungeret som vejleder for nye dommere. Jeg kan selv huske, at det var enormt vigtigt i starten for mig, at der var nogen med ude til de første kampe, både for at hjælpe med de praktiske forhold, samt for at få en feedback på den måde man håndterede kampen på.”

Da vi spurgte Yasin om der var nogle kampe han huskede særligt godt, kom der to kampe frem. ”Der er mange kampe, som har været specielle for mig, både i serie 2, min uofficielle debut i 2. division, min kamp i England og min officielle debut i 2. div. Men der er en helt speciel kamp jeg husker, nemlig den som jeg ikke turde fløjte af! Det var en kamp i serie 2, hvor jeg dømte Nyhavn mod CSC. Jeg ved ikke hvorfor, måske på grund af navnet, men jeg var ikke rigtig tryg ved CSC, og undervejs havde jeg to udvisninger til CSC. Dette havde faktisk gjort mig endnu mere nervøs og jeg spekulerede sidst i kampen over, hvordan jeg nu kunne komme ud af det her uden skrammer. For der var masser af uro fra de fremmødte og kunne jeg nu komme væk uden at de holdte mig tilbage. Jeg var bange for at fløjte kampen af, for hvad skulle der så ske? Jeg ventede med at dømme kampen færdig, til jeg var helt over ved nærmeste udgang til banen. Min tanke var at komme så hurtigt som muligt væk. Der jeg fløjtede kampen af efter i hvert fald 5-6 minutters overtid, kom der en reaktion som jeg slet slet ikke havde forventet. Alle CSC spillerne kom over og takkede pænt af for kampen og gav mig ret i, at jeg nok havde ret med udvisningerne. Udvisningerne var da også klokkeklare for enhver, synes jeg selv. De sagde at jeg slet ikke skulle frygte noget, jeg kunne bare gå min vej stille og roligt. Det var en kæmpe lettelse, for hvor jeg måske regnede med et stormløb mod mig, så var det venlige spillere, som havde en god forståelse for, hvorfor jeg havde dømt som jeg gjorde. Dette var virkelig som nat og dag. Men heldigvis endte det godt, og jeg fortsatte min dommergerning.”

Og Yasin havde da også en anden kamp i tankerne. ”En anden kamp, som er sjov at tænke på, er min uofficielle debut i 2. division, hvor jeg oprindelig var på som linjedommer 2. Da vi mødte ind lavede den daværende dommer Tom Krøyer “sjov” med, at JA nu kunne han jo gå i stykker også kunne jeg som ny DS-dommer fløjte kampen. Jeg synes ikke at det var nogen sjov joke, men da han efter 10 minutter pegede ned på sin læg, gik det op for mig, at joken ville blive en realitet. Tom prøvede at fortsætte halvlegen ud, og da vi kom ind i omklædningsrummet ved pausen, sagde han: “Nu er jeg færdig, du må ind og dømme resten”. Jeg var nervøs nok i forvejen, da jeg kun havde vinket en håndfuld divisionskampe, men nu skulle jeg ind og stå i midten. Ja, jeg var endda linjedommer 2, men da linjedommer 1 kun var linjedommer, så måtte jeg ind. Det var mærkeligt at dømme sin på tidspunktet højst rangerede kamp med en linjedommer og en U-16 træner på linjerne. U-16 træneren vinkede selvfølgelig kun hvis bolden var ude. Retning og offside måtte jeg selv tage. Det var heldigvis en fredelig kamp, og det gik fint synes jeg selv.”

Vi spurgte også Yasin om der var en bestemt dommerfaglig person der har inspireret ham, og det var der da. ”Min personlige favorit er Kenn Hansen fra vores dommerklub. Jeg kan ikke forestille mig, at jeg ville være kommet i gang med min dommerkarriere igen, efter at jeg havde været ude i over 1 år med en skade. Kenn var en utrolig støtte og da jeg fik beskeden om, at jeg ikke kunne fortsætte i talentgruppen på grund af mit store fravær det år, så var Kenn ikke længe om at sige, at vi sagtens kunne fortsætte samarbejdet. Og dette har vi gjort lige siden. Han er en kæmpe inspiration, både med hensyn til at arbejde struktureret med dommergerningen og at man skal give noget videre fra sig selv.”

Sidst fortalte Yasin også hvad dommerklubben har betydet for ham. ”Dommerklubben har betydet utrolig meget for mig. Jeg har blandt andet fået et utroligt stærkt netværk, hvor man kan hjælpe hinanden. Jeg var i min anden sæson ude med en skade i næsten et helt år, og her var der også folk fra dommerklubben, der hjalp med at holde humøret højt og dette gav endnu mere motivation til at fortsætte.”

 

Der kommer flere anekdoter i morgen.

Hi, I’m Brian M. Pejter

Leave a Reply