KFD
Nyheder

Da Prespa-tilhængerne stormede banen

Kenn Hansen Frøjdfeldt
Kenn Hansen sammen med svenske Peter Frøjdfeldt

Her på første dagen af vores 70-års fejring med historier og anekdoter skal vi høre fra Kenn Hansen og Preben Kok.

Kenn Hansen tog dommerkort i 1997 og blev i den forbindelse medlem af KFD. Og Kenn husker mange kampe fra hans dommertid.

”Jeg husker mange kampe – min første kamp hos B1903 hvor Preben Kok var min dommeronkel. En KS-niveaulægningskamp (vist nok min anden KS-kamp), hvor alle udviklerne samt Peter Mikkelsen var ude at kigge. Min første divisionskamp i Værløse og min SL-debut i Vejle.”

Vi har spurgt Kenn om der var nogle dommere han har været inspireret af. ”Jeg har altid være meget inspireret af Peter Mikkelsens måde at dømme fodbold på. Han havde et overskud, vi efter min mening ikke har set siden. Måske er han en af de bedste dommere i historien – selvfølgelig er Collina dog også en, man må nævne i den sammenhæng. Derudover synes jeg at typer som svenske Frøjdfeldt er helt super. Han var min udvikler i en international kamp i år i Feyenoord.”

Sidst har Kenn prøvet at give et indblik i, hvad dommerklubben har betydet for ham. ”Dommerklubben har altid betydet sindssygt meget for mig. Det var grunden til, at jeg hang fast, da det var svært. Og jeg har stadig nogle af mine bedste venner fra KFD. Et helt uundværligt aktiv i dansk dommerstand, mener jeg.”

Preben Kok
Preben Kok

Preben Kok, som Kenn havde som dommeronkel i hans første kamp, fik dommerkort i 1974, helt bestemt den 1. marts. Han blev samtidig medlem af KFD. Han husker følgende fra opstarten som dommer. ”Den 19. april 1974 dømte jeg min første kamp, en ynglinge 2 kamp mellem KB og Kastrup, så der blev gået hårdt til den fra starten. Dengang var der ingen praktik i dommeruddannelsen og heller ingen vejleder ordning så man måtte gøre sine egne erfaringer om praktisk dommergerning. Man kunne også suge til sig af gode råd fra erfarne dommerkollegaer når snakken gik i et altid overfyldt omklædningsrum før og efter kampene. Det var især i Valby på Fælleden og på Kløvermarken, hvor der var rift om pladserne i omklædningen. Honoraret var i starten 42 kr. for en seniorkamp inklusiv befordringstillæg.”

Preben lagde fløjten på hylden i 2003 med ca. 1600 kampe som dommer og linjedommer og med højeste rangering i DS. Han fortsatte dog med at være aktiv med blok og pen som bedømmer/udvikler, noget han var fra 1995 til 2008. Her nåede han at foretage 283 bedømmelser og udviklinger. Gennem de mange år, har KFD været en del af Prebens virke. ”KFD har haft stor betydning for mig på grund af de mange gode oplevelser på banen, kammeratskabet uden for banen og ikke mindst arbejdet i KFD’s bestyrelse fra 1989, hvilket var meget tidskrævende men interessant.”

Sidst fik vi da også en anekdote med fra Preben om hans bedste og dårligste oplevelser fra grønsværen. ”Der har selvfølgelig gennem årene været mange såvel gode som mindre sjove oplevelser i forbindelse med dommergerningen og det er vanskeligt at trække noget specielt frem. En kamp står dog stadig printet i min hukommelse, fordi det var for en ung dommer en helt udsædvanlig situation. Det var kampen Heimdal – Prespa i B-rækken (den laveste række for 1. hold) afviklet den 1. oktober 1978 på Fælleden. Kampen var afgørende for hvilket hold der havde mulighed for en oprykning til A-rækken og derfor havde Prespa medbragt usædvanlig mange tilhængere til kampen. Hele banen rundt stod tilskuerne i flere rækker og da Prespa scorede stormede Prespa tilhængerne ind på banen for at hylde deres helte. Hvor lang tid der gik inden jeg fik kampen igang igen og kampens resultat er gået i glemmebogen men hele stemningen omkring kampen har bidt sig fast. Det der var mindre morsomt var når man var tilsagt til 2 kampe søndag morgen med første kampstart kl 8.15 og næste kamp kl 10. og ak ja så var der en af klubberne der ikke kunne stille hold til 8.15 kampen.”

Læs med i morgen, hvor vi bringer anekdoter fra 2 andre medlemmer af KFD.

Hi, I’m Brian M. Pejter

Leave a Reply