KFD
Nyheder

En træner til et dommerkursus?

Peter Ebbe Tønder Thor Callesen spillestil og dommerens placering
Peter Ebbe Tønder og Thor Callesen i gang med at fortælle og forklare ud fra et klip.

”En del af noget større”, lyder det fra DBU. Og netop dette er en passende introduktion til det nye kursus DBU Spillestil og dommerens placering, der blev afholdt for første gang i København onsdag den 11. marts i Kastrup Boldklub. Kursets omdrejningspunkt er netop ikke kun dommeren, men først og fremmest spillestil, og herefter hvordan vi som dommere kan benytte viden og aflæsning af spillestile i kampens hede. De 24 fremmødte kursister blev mødt af to instruktører. Diplominstruktør, dommerudvikler og KFD’er Thor Callesen, som de fleste kunne genkende, men også et for dommerne mindre kendt ansigt i form af Peter Ebbe Tønder, DBU trænerinstruktør, tidligere træner i blandt andet AaB og FCN og nuværende hjælpetræner for Holbæks 2. divisionshold. Så også på instruktørsiden lagde kurset op til at vi skulle lære af ”de andre i fodbold” og dermed være ”en del af noget større”. Resultatet blev et kursus, der var en spændende blanding af taktiske overvejelser fra trænerens synspunkt og hvordan vi som dommere kan gøre gavn af at have noget af denne viden.

Kurset var delvist teoretisk, delvist praktisk og undervejs blev kursisterne inddraget med deres erfaringer, tanker og boldberøringer. Allerførst startede Thor Callesen med at citere Liverpool legenden Bill Shankly. ”Problemet med dommerne er, at de kender reglerne – men de kender ikke spillet.” Dette blev ført over i en snak om, hvordan vi som dommere kan blive bedre til at kende spillet. Først og fremmest blev der talt om forberedelse inden kampstart. Man kan forberede sig ved at kigge på stillingen, finde ud af om der er scenarier, hvor et hold kan nøjes med uafgjort, eller om et hold absolut skal vinde. Man kan også prøve at undersøge om klubberne har en fortid, om der er tale om en form for lokal derby og lignende. Vil man være meget forberedt kan man også tage ud og se holdene spille inden man skal dømme dem, for blandt andet at vide, hvordan de afvikler dødbolde, så man kan placere sig optimalt til disse. Her blev det også anerkendt, at så meget tid var der næppe mange dommere på breddeniveau, der ville bruge på enkeltstående kampe, men har man et hold mere end én gang på en sæson, kan man notere erfaringer fra foregående kampe, så man er lidt bedre forberedt til den næste kamp. Herefter fortsatte kurset med videoklip. Her blev der især brugt klip fra en landskamp mellem Danmark og Norge, for at vise to klassiske spillestile. Danmark repræsenterede ”possession-stilen”, hvor fokus er på boldbesiddelse og Norge repræsenterede ”stilen omkring omstillingsspillet”, med fokus på kompakt forsvar for herefter at køre kontra når man får bolden. Efter klippene kom Peter med viden om spillestilene, hvorefter Thor bidrog med input om placering af dommeren i forhold til spillestilen. Undervejs i klippene blev der også gennemgået diverse dødbolde. Ved dødbolde er det blandt andet nyttig viden, at er der et område helt uden spillere, så kan det betyde at det er her spillerne vil søge hen, og dermed her bolden vil falde.

Spillestil og dommerens placering praktisk
I et stop i spillet forklares der, hvad man kan forvente der sker i denne “norske” kontra.

Efter videoklippene begav alle dommerne sig over på kunststofbanen på John Tranums Allé, hvor den praktiske del af kurset skulle udfolde sig. Der blev delt to hold, som blev tildelt spillestilene ”Danmark” og ”Norge”. Herudover blev der udpeget en dommer, der undervejs gik på skift så i alt fire kursister nåede at tage fløjten i brug. Og så blev der ellers spillet fodbold, hvor instruktørerne stoppede spillet undervejs for at påpege de tegn i spillet, man med fordel kan lægge mærke til som dommer i kampens hede. Der blev blandt andet påpeget tegn på sideskift, tegn på at nu gik spillet over i angribernes afsluttende face og i forbindelse med disse ting, hvordan man som dommer placerer sig optimalt. Og nu vil du som læser sikkert gerne have et link til en video af dine kollegers manglende evner på en fodboldbane, men den video holder vi vist bare internt på KFDs facebookgruppe. De praktiske udfoldelser sluttede med et hjørnespark til ”Norge”, der stik imod boldbesiddelse og chancer fik udlignet til slutresultatet 1-1.

Dommerne vendte snuden tilbage imod Kastrup Boldklub, hvor den stod på god mad, inden kurset blev rundet af med flere klip og en afsluttende evaluering. I evalueringen blev der faktisk nævnt at man sagtens kunne have brugt at kurset var længere, da kursisterne gerne ville lære endnu mere fra ”de andre” i fodboldspillet. Dette må ses som et tegn på at kurset var en succes, og vi må håbe at kurset vender tilbage til København så endnu flere dommere kan få gavn af det.

Tak for godt kursus til instruktører og kolleger.

Hi, I’m Brian M. Pejter

Leave a Reply