KFD
Jans Carlsen bringer denne uge opmærksomheden mod DM i fodboldloven - Som KFDs Bart vandt
Jans Carlsen bringer denne uge opmærksomheden mod DM i fodboldloven – Som KFDs Bart vandt

Så stoppede festen både for den danske efterårssæson og den internationale ditto. Den side af sagen ligger nu i dvale indtil februar. Det har været et ret så begivenhedsrigt efterår (eller bare år), og i årets sidste klumme om en uges tid vil jeg som sædvanlig prøve at gøre en form for helt personlig og yderst subjektiv status i stil med ‘årets bedste’, ‘årets værste’ osv. osv. Men hvor en god del af fodbolddanmark nu går i vinterhi, går nogle af os nærmest direkte over i vinterens glæder. Det indebærer gennemgang af uanede mængder af videoklip fra ind- og udland, så vi kan forberede dommerne til næste sæson med udgangspunkt i de ting, der måske har haltet lidt i den sæson, der er gået – eller de trends, som har vist sig herhjemme i udlandet. Og det gælder vel at mærke dommere på alle niveauer, så de mentale løbesko er spændt på her i huset. Så mens nogle betragter det som en vinterpause, ved vi andre bedre.

Og det handler ikke bare om dommere. Det er på denne tid af året, at der er højsæson for arrangementer i fodboldklubberne, hvor man kan få en instruktør ud og fortælle om regler – eller hvor medierne, både de æterbårne og de skriftlige, kan få en brush-up og samtidig en diskussion om rigets tilstand. Jeg har selv, få timer før dette skrives, været en lille brik i et større arrangement hos TV3, hvor vi har diskuteret regler, fortolkninger osv ud fra DVD-clips. Ustyrlig sundt for alle parter – for uden at hoppe op på den helt høje ideal-hest er det uhyre vigtigt, at vi har nogenlunde det samme udgangspunkt, uanset på hvilken side af hegnet vi befinder os. Man kan sætte nok så mange mærkater på ryggen af folk – men vi vil jo alle sammen det bedste for fodbolden. Fra sådan et arrangement tager jeg bestemt også ting med hjem til overvejelse. Hvis man skulle have lyst til noget sådant, så kontakt DBU eller den lokale DBU-union. De skal nok lede interesserede det rette sted hen.

Men lad os dvæle lidt ved teorien, som jo i sidste ende er udgangspunktet for det hele, uanset hvor dødssygt det læsestof så måtte være. Vi kan jo ikke have dommere, som dømmer eklatant mod fodboldloven – så den side skal bare være på plads. Der er en helt klar tendens hen mod, at UEFA og FIFA skærper kravene markant. Det er ikke nok at dømme på fornemmelsen – man skal vide hvorfor, og ikke mindst skal man være forberedt på, at de helt umulige situationer pludselig indtræffer. Det må vi sagens natur også rette ind efter herhjemme. Mit motto har til alle tider været, at fantasien kun overgås af virkeligheden – og venter man længe nok, kommer den helt umulige teoretiske situation også forbi. Jeg ventede selv pænt over 30 år, før situationen med et målspark sendt direkte i eget mål, godt hjulpet af en modsatrettet orkan, dukkede op på YouTube.

Set i det lys var det rigtig interessant, at de danske fodbolddommeres forening, Danske Fodbolddommere, arrangerede et DM i Fodboldloven for et par weekender siden. En nyskabelse, og en frisk én af slagsen. Jeg var selv en lille brik, i og med at jeg var blevet spurgt om at lave de spørgsmål, som skulle danne grundlag for konkurrencen. Det endte med en tretrins-raket. Først en skriftlig multiple choice test (1X2), derefter en serie spørgsmål med mulighed for at vælge forskellige sværhedsgrader – og endelig den ultimative ‘head to head’ – konfrontation, hvor der kom nogle af de DVD-situationer på banen, hvor man siger, at dette sker bare aldrig. Det kan hænde, at jeg nu rager uklar med enkelte fundamentalistiske teoretikere. Men et spørgsmål om, hvor mange kommaer, der er på side 19, er dybest set helt og aldeles uinteressant. Det rigtig interessante opstår først, hvor teorien bliver kombineret med praksis. Og det er for mig vigtigt at slå fast, at teorien aldrig nogensinde må kunne blive et mål i sig selv.

Hvorom alting er – enhver, som mener at kunne være med, er i den grad velkommen til at tage testen på http://www.danskefodbolddommere.dk/nyheder/dfu-nyheder/819-kan-du-sla-38-rigtige.html

Husk at vinderen landede akkurat på de 38.

Rigtig god fornøjelse !

Hi, I’m Brian M. Pejter

Leave a Reply