KFD
Nyheder

Lille Salles guldkorn

Jens Moestrup stående med Niels Thomasen siddende ved siden af
Jens Moestrup stående med Niels Thomasen siddende ved siden af

I dag kigger vi på historier og andet godt fra Jens Moestrup og Niels Thomasen.

 

Jens Moestrup er den mest rutinerede bidragsyder til disse anekdoter i forbindelse med KFD’s 70 års fødselsdag. Jens kan nemlig næste år kalde sig for medlem på 50. år, da han blev medlem tilbage i 1965. Dette er intet mindre end imponerende. Jens’ dommerkort blev underskrevet af Svend Maes og Aksel Asmussen. Da vi spurgte om Jens var ophørt med at dømme kom svaret: ”Ophørt? Nej da, er stadigvæk aktiv fodbolddommer med ca. 70 kampe om året mest på Gammelmandsniveau og kun dommerløse kampe.”

Og selvom Jens beskriver sig selv som breddedommer, kunne han i en periode på 12 år kalde sig divisionsdommer med 141 kampe bag sig i alt, 18 af disse i 1. division fra 1980-1981. 1. division var Danmarks højeste række dengang.

Det var dog lige trinet under vi skulle finde den kamp Jens mindes bedst. ”Det var en 2. divisionskamp, da dette var næstbedste række, mellem Vanløse og Fremad Amager en søndag formiddag i en utrolig lummervarm august periode. Et hav af amagerkanere, et straffespark der blev omdømt da målmanden gik for tidligt fra stregen, højtændte spillere og med undertegnet som dommer, der var lidt for meget med på galajen. Ved et hjørnespark til Fremad Amager var nogle Vanløse spillere for tæt på sparkeren Jørgen Salamonsen, kaldet lille Salle. Derfor fór jeg derud for at få spillerne 9,15 væk fra Salle. Da han så ”mit opkogte tændte ansigt”, kom det prompte fra Salle: ”Slap af! Det er dig, der skal styre os.” Ved gud hvor havde han ret og den bemærkning har jeg taget med mig resten af min dommertilværelse.

Vi spurgte Jens hvilken dommerfaglige person han har været inspireret af. ”Så absolut tidligere FIFA dommer Leo Helge som i den grad påvirkede ”mit dommerliv” i positiv retning. Havde på bedste vis en særlig evne til at give gode råd til nye dommere og senere i mit tilfælde også ditto til folk, der var kommet til gruppen topdommere. LHs CV var bredt; lovfortolker, instruktør, bedømmer – som det jo hed dengang, og til daglig skolelærer af den gamle skole med en medfødt evne til at give sin viden videre til gavn for os dommere og bedømmere. Har selv virket som bedømmer og udvikler for KFD fra 1981 til 2011 og ligeledes for DBU i perioden 1986 til 2005.”

Og så skulle vi også høre hvilken dommer Jens har haft som personlig favorit. ”Så absolut vor egen Peter Mikkelsen der medvirkede ved VM i Italien i 1990. Han blev ”snydt” for finalen af de sædvanlige politiske rævestreger fra FIFAs side og ”måtte nøjes” med at være 4. dommer i finalen.”

Mod slutningen spurgte vi hvordan Jens synes KFD kan bidrage til dommerne. ”Ved at planlægge medlemsmøder indeholdene et passende indhold af ca. 50% faglighed og med resten socialt indhold.” Og sidst skulle vi høre hvad dommerklubben har betydet for Jens. ” KFD lagde grundlaget for mine foreløbige 50 år som dommer. Har gennem mit medlemsskab fulgt tidernes udvikling på dommerfronten både på godt og ondt. Det vil jeg blive ved med indtil fløjten ikke bruges mere.”

 

Niels Thomasen i det lidt mere formelle tøj. Han kan sikkert findes i en hvid trøje ved andre lejligheden.
Niels Thomasen i det lidt mere formelle tøj. Han kan sikkert findes i en hvid trøje fra hjembyen ved andre lejligheden.

Fra Jens Moestrup til KFDs nuværende kasserer Niels Thomasen. Niels tog dommerkort i 1992 i Århus, og var medlem af Århus fodbolddommerklub indtil han flyttede til København og KFD i 1995. Foruden at være kasserer i bestyrelsen er Niels også aktiv som dommer og udvikler på breddeniveau. Niels har dog haft højeste indrangering før dette i Danmarksserien.

Og så til historierne, hvor vi først skal en tur til Vanløse tilbage til 11. oktober 2008, hvor Vanløse i 2. division mødte Brøndbys andethold. Og det var med Niels som den ene linjedommer. ”Jeg bor i dag i Vanløse og har altid som dommer nydt at komme i Vanløse Idrætspark, da der her altid har været god forplejning og service over for dommerne uanset om Vanløse vandt eller tabte. Det bevirkede, at mange dommertrioer igennem tiderne har afholdt 3 halvleg her. Jeg er ikke nogen undtagelse på den konto.

Vanløse er i 2008 kommet skidt fra start i 2 division og møder Brøndby’s andet hold i denne intense kamp, som bliver afgjort på et mål, hvor jeg skønner som linjedommer 1 at bolden har været inde over stregen! Det skaber stor tomult og Vanløse’s anfører kommer styrtende ud mod mig, som er sportschefen’s søn og siger: ”Niels, hvordan kan du gøre det mod os!” Vanløse’s mangeråge og legandariske holdleder John Degn, som jeg har den dybeste respekt for med alt det arbejde han har lagt i klubben som holdleder for førsteholdet i mere end 30 år, kommer sædvanligvis ind i omklædningsrummet efter kampen med øl og for at hente holdkortet. Han plejer at snakke og sige at hvis vi mangler noget, så vil han være yderst behjælpelig som altid. Efter denne kamp meddeler han blot følgende: ”Niels – Jeg har lige talt med Per (Vanløse’s målmand), og han siger klart at den bold ikke var inde og ham stoler jeg mere på end dig.” Sportschefen møder jeg nogle dage efter, da jeg er ude og handle, og vi hilser meget kortfattet på hinanden, hvor vi normalt vil tage en god lang sludder. Senere på ugen er jeg inde og hente frokost ved Slagter Lars, som også igennem mange år har været tilknyttet Vanløse som sponsor og sågar formand for klubben. Han oplyser, at sportschefen lige har været forbi, og set kampen aftenen forinden på TV Bella, og Niels har sku ret bolden var inde! Jeg husker kampen for det gode, at der ikke kan og skal sættes spørgsmålstegn ved min habilitet som dommer, og at jeg kan se mig selv i spejlet efter en kamp, og jeg gjorde mit bedste ud fra hvad jeg har set! Jeg syntes i en kort periode, at det var ondt, fordi man tager et skøn, så kan man risikere at sætte gode forhold og relationer overstyr, som man har haft og delt mange fantastiske oplevelser sammen med.

Det hele endte i sidste ende lykkeligt for Vanløse, som ikke rykkede ned det år, og jeg har sidenhen haft mange fantastiske timer med de omtalte folk, som jeg værdsætter meget for det store foreningsarbejde som de igennem årene har leveret til Vanløse. John Degn skal selvfølgelig lige nævne den episode, hver gang jeg er i selskab med ham, men det er kun i en munter tone og ment som gas.”

Udover denne kamp, med efterfølgende drillerier til følge, husker Niels og en anden kamp særligt tydeligt. ”Den 25. september i 2010 mødte Frem og KB hinanden i KS for øjene af 875 tilskuere i Valby Idrætspark. Frem vandt kampen 3-2 og den var velspillet og underholdende i sig selv. Men det var første gang i mange år at disse to virkelige traditionsklubber mødte hinanden med deres første hold, hvilket der blev gjort meget ud af fra begge sider. Jeg holder selv med AGF, “De hvie”, så jeg ved hvad en traditionsklub indeholder.”

Efter de gode historier hørte vi Niels hvilken dommerfaglig person og hvilken dommer han synes er bedst. Dette smeltede sammen til at handle om en dommer. ”Pierluigi Collina, fordi han var fantastisk via sit kropssprog til at sælge sine kendelser og tydeligt udstrålede at han kunne lide sit job, men kunne også signalere tydeligt at nu var han vred. Jeg husker tydeligt at jeg så Collina på TV første gang da han dømte Tenerife – Brøndby i UEFA Cup tilbage i 1997. For en sjælden gangs skyld, når jeg så den form for fodbold, blev jeg fascineret over en dommer og hans måde at dømme på, og den må have været outstanding, for han var ikke kendt den gang jeg første gang bed mærke i ham.”

Inden vi rundede af spurgte vi Niels hvordan han synes KFD bidrager til dommerfællesskaber og hvad de skal gøre fremover. ”KFD kan bidrage og supplere med dommerfaglig viden, udover det selvfølgelig skal være et naturligt socialt fællesskab, hvor vi sammen er stærkest og hjælper hinanden videre og får en god og ærlig sparring fyldt med god dommerhumor. Så i fremtiden skal KFD bibeholde det høje aktivitetsniveau og arbejde på flere sociale og faglige dommerudvekslinger efter behov og ønske fra medlemmerne.”

Sidst skulle vi også høre hvad dommerklubben har betydet for Niels. ”Alt inden for min herlige fritid. Den har tilmed givet mig venner for livet også udenfor kridtstregerne.”

 

Vi læses ved i morgen

Hi, I’m Brian M. Pejter

Leave a Reply