KFD
Nyheder

Serie 2 kampen med 400 tilskuere

John med taktik-tavlen, hvor situationer og spidsfindigheder opstilles
John med taktik-tavlen, hvor situationer og spidsfindigheder opstilles

I dag har vi spurgt John Holm Andreasen og to helt nye dommere, Christian M. Ø. Nielsen og Mikâil Söyler, ind til deres oplevelser.

John Holm Andreasen er en rutineret herre. Som han fortalte da vi spurgte hvor længe han har været medlem af KFD: ”Næsten 28 år. Jeg blev meldt ind 6. december 1986.” Dette var samme dag som John bestod dommereksamen. I de 28 år har John været aktiv med fløjten indtil december 2013. Hans højeste indrangering var i DS fra 1996 til 1999. John er dog stadig et stort aktiv for fodbolddommerne da han nu er Dommerinstruktør, Diplominstruktør i Fodboldloven samt tilknyttet Talentprogrammet som mentor i teori. 

Og en lille anekdote blev det da også til fra John, da vi spurgte om der er en kamp han i særlig grad husker. ”Den er svær, men skal jeg vælge må det være en Serie 2-kamp i 1992 i Lærsøparken mellem Bispebjerg og Prespa. Der var nok 400-500 tilskuere omkring en bane, der ikke var indhegnet. Jeg tror det var tredjesidste runde og begge hold var med i kampen om oprykning. Alligevel en fair spillet kamp, som Bispebjerg vandt 2-1. Begge hold endte med at rykke op.”

Som instruktør spurgte vi selvfølgelig John om han havde en favorit når det kom til det faglige omkring dommergerningen. ”Jan Carlsen, på grund af hans store viden om Fodboldloven og hans evne til at omsætte teorien til praksis i sine ugentlige klummer: en evne jeg også har oplevet, når Jan har været bedømmmer/udvikler.” Vi ville også gerne have haft et navn på en favoritdommer, men som John svarede: ”Der er rigtige mange, så ingen nævnt, ingen glemt.”

Herefter spurgte vi John, hvordan han synes KFD for fremtiden sikrer sig, at være en attraktiv dommerklub. ”KFD skal være synlige overfor de københavnske dommere, også de dommere som måske ikke i første omgang melder sig ind i KFD. Hvis KFD ikke er synlige bliver det meget svært at overbevise nye dommere om, at de skal melde sig ind i KFD, og jeg er bange for det også på længere sigt kan blive svært at fastholde de nuværende medlemmer.”

Vi rundede af med at spørge John, hvad dommerklubben har bidraget med for ham. ”Videre- og efteruddannelse. Da jeg startede og begyndte at rykke op gennem rækkerne var der ikke nogen struktureret dommeruddannelse i DBU-regi, men KFD var nok den første dommerklub i landet, der begyndte med noget der mindede om en struktureret dommeruddannelse.”

Christian M Ø Nielsen
Christian M. Ø. Nielsen i aktion på banen

Det hele skal ikke kun handle om de rutinerede folk så vi har spurgt to af KFDs helt nye medlemmer om deres start som dommere. Vi har snakket med Christian M. Ø. Nielsen og Mikâil Söyler. Både Christian og Mikâil har netop bestået deres dommereksamen i august måned. De har begge valgt kort efter at blive medlem af KFD.

Vi spurgte dem, hvorfor de har valgt at blive dommere. Mikâil svarede: ”Jeg synes det lød spændende at dømme kampe og desuden faldt jeg over de kompetencer det kunne give mig såsom lederskab og ansvar.” Christians svar byggede meget på det samme. ”Jeg blev dommer, fordi jeg synes kamplederrollen tiltaler mig og er spændende.”

Vi var selvfølgelig også interesserede i, hvorfor de begge har valgt at melde sig ind i KFD. Her svarede Christian: ”Jeg har valgt at blive medlem af KFD, fordi jeg tror KFD kan hjælpe mig på vej med min videre karriere.” Mikâil fik derimod KFD anbefalet af en ven. ”En ven, eller nu dommerkollega, anbefalede mig, at jeg blev medlem af KFD, da de tilbyder kurser, rejser hvor man dømmer i udlandet, udvikling og turneringer man kan dømme herhjemme.”

Vi spurgte også hvordan deres opstart har været. Mikâil startede hårdt ud med en hel dag fyldt med fodbold. ”Jeg startede, ifølge mig selv, hårdt ud. Jeg kan huske at jeg den første dag startede med at dømme en U-15 pigekamp, i øvrigt uden vejleder, hvorefter jeg skulle over og dømme et stævne.” Christian så mere overordnet på hans opstart. ”Det er gået ganske fint, jeg har dog ikke har vejleder i mine første tre kampe.” Netop Christians tredje kamp husker han indtil videre bedst. ”Mit første gule kort kom op af lommen – og så i en U-17 kvindekamp.”

Da vi spurgte de to unge herrer om deres dommerfavorit var de begge enige om Howard Webb. Mikâil havde dog lidt tilføjelser. ”Cuneyt Cakir dømmer også rigtig godt. Af mine kollegaer, synes jeg at Rustu Yilmaz er en god dommer.” Det er ukendt om Rustu nu skal give drikkevarer til afslutningsfesten for denne kommentar.

Sidst spurgte vi de to om der er nogen måde de kan se KFD forbedre sig. Som Christian ganske rigtigt svarede på det, så har begge medlemmer været med i meget kort tid til at komme med sådanne input. Mikâil havde dog en ide. ”Jeg kan forestille mig, at medlemmerne af KFD ville være glade for flere sportslige arrangementer. Man kunne invitere medlemmerne til en stor sal, hvor vi i fællesskab ser for eksempel Champions League finalen eller en stor kamp, hvor en af de danske dommere er hoveddommer.”

Det var alt for i dag. Der kommer nye anekdoter i morgen.

Hi, I’m Brian M. Pejter

Leave a Reply