KFD
Nyheder

Manden med flaget og jernladyen

David Vang Kenn Hansen Trio
Fra venstre: Nikita Kamenyuka (Zorya), Lars Rix, en heldig bolddreng, Kenn Hansen, David Vang og Jordy Clasie (Feyenoord)

Inden weekenden rammer os i morgen, skal vi lige have lidt flere anekdoter. I dag er det David Vang og Ketty Bjerregaard.

David Vang tog dommerkort den 3. april 2000 på KBUs kontor med Jan Carlsen som eksaminator og Henning Sørensen som censor. Og David kan stadig huske sin første kamp. “Min første KBU påsatte opgave, var en KS vinker i Fremad Amager med Michael Lørup som dommer. Det var nok allerede der, at det blev bestemt, at jeg skulle gå linjedommervejen.” Herefter tog tingene fart for David som linjedommer. “I sidste kamp i min første sæson så Villy Nielsen på mig, og jeg er ham evig taknemmelig for, at han sendte mig i armene på KFD’s talentgruppe. Da Niels-Erik Van Zeijst i 2004 spurgte mig, om jeg ville være den første i en Københavns forsøgsordning med udelukkende LD opgaver, tog det mig ikke mange sekunder at sige ja. Når man tager dommerkort som 28 årig, så er det ikke ofte, at man får chancen for, at komme hele vejen op i landets bedste række og virke, så jeg har virkelig været heldig, at have de rigtige kompetencer på det rigtige tidspunkt.”

Det er siden blevet til mange kampe på højeste nationale niveau og internationalt. Og David mindes da også blandt andet hans Superliga debut. “Husker tydelig min superliga debut i Horsens i juli 2008, hvor jeg annullerer et mål efter 12 minutter. KFD var på pletten i min anden kamp i Odense, hvor nogle af mine bedste venner fra KFD kom med flagøl – det betød meget for mig.

Mit tætte samarbejde med Kenn Hansen har naturligvis gjort, at jeg har fået nogle helt ekstraordinære internationale oplevelser i min karrieres efterår. Jeg er både KFD’s bestyrelse og DBU’s elitedommergruppe evig taknemmelig for, at begge har haft modet til, at være banebrydende og først at lade mig indgå i en ikke eksisterende LD ordning i København, og senere at sende mig i to pokalfinaler og på internationale opgaver. En af de helt store oplevelser i min karriere var i august i år på De Kuip i Rotterdam, billedet stammer fra.”

Sidst lyder der en opfordring fra David om at tage til KFDs afslutningsfest den 8. november. “Jeg var selv en af initiativtagerne til, at starte afslutningsfesten på Stafetten op. Jeg kommer den dag i dag, så ofte jeg kan til dette fantastiske arrangement. Det er en aften, hvor alle KFD’ere mødes på tværs af rækker og alder. Ingen tvivl om, at nogle af mine stærkeste og mest betydningsfulde venskaber er knyttet i vores dommerklub.”

 

Ketty Bjerregaard
Æresmedlem for KFD Ketty Bjerregaard

Ketty Bjerregaard tog dommerkort i februar 1980 med Svend Maes og Leo Helge som eksaminatorer. I den forbindelse blev hun medlem af KFD. “I dag er jeg pensioneret, også fra dommergerningen.”, fortæller Ketty, der dog inden hun nåede pensionsalderen var lige ved at komme til det store udland som dommer. “Det største som dommer var, at jeg af DFU blev udtaget til at skulle være FIFA-dommer, med henblik på det første VM for kvinder i Kina i 1991. Vi var en del dame-dommere fra hele Europa, der skulle til Oslo og dømme Oslo-Cup og have en personlig samtale med den italienske FIFA-præsident. Jeg blev desværre ikke FIFA-dommer, da jeg 2 dage før afrejse sendte afbud. Jeg havde fået dårlig hjerte.” Ketty nåede dog inden da at få nogle internationale opgaver. “Jeg har haft mange dejlige oplevelser som fodbolddommer. Bland andet som linjevogter ved U-16 landskampe i Danmark, Finland, Norge og Sverige. Det var i 1988.” Lokalt nåede Ketty at virke som linjevogter i Københavnsserien for herrer.

Da Ketty tog dommerkort var hun eneste kvindelige dommer i KFD og hun kan fortælle at det dengang var andre tider. “Det var andre tider dengang. Der var ingen hjælp at hente fra lederne. Det var Svend Maes, der var kampfordeler, og han var stor modstander af damer som fodbolddommere. Det tog mig 6 år at få en vejledning/bedømmelse. Det var en damejuniorkamp i Gentofte, hvor Carl Otte kom i anden halvleg, og på vej ind fra banen sagde han “ja, det kan du jo ikke bruge til noget”. Så det var først, da DFU begyndte at interessere sig for mig, at jeg fik bedømmelser, og det var af DFU, og de var gode. Det var gerne Erik Møller, der kom ud. Heldigvis er det anderledes i dag, hvor damedommere bliver behandlet på lige fod med mændene. Det kan vi takke udviklingen i KFD for. Jeg var jo også KBU’s første kvindelige fodbolddommer på 11-mandsbaner.” Som første kvindelige dommer var det da også blandt mændene at der skulle kigges efter inspiration. “Mit store forbillede var Peter Mikkelsen. Både som bedst faglig og med stor menneskelig myndighed på banen.”

Ketty er en person der har gjort markante aftryk på diverse bestyrelser i København. “Jeg blev i 1982 formand for Firmafodbold KFIU, og med daværende DFU-formand Erik Møller fik jeg indmeldt alle firmadommerne under KFD som et “paraplymedlem” af DFU/KFD. Alle dommerne havde jo samme uddannelse som KFD-dommerne, så for mig var det en stor sejr. Hvad KFD har betydet for mig? Grundlaget for, at jeg kunne arbejde som formand for KFIU og i 6 år samtidig var formand for DDSG&I’s fodbold på landsplan. DDSG&I blev lagt sammen med DDGU, og er i dag DGI. Jeg gik af ved sammenlægningen, ligesom jeg gik af, da KFIU og FKBU blev lagt sammen til det nuværende FSKbh.”

Ketty er æresmedlem i KFD, hvor hun i en lang periode var i bestyrelsen. Men en lille søgning på internettet viser at hun blandt andet også har modtaget KFIUs fortjensttegn, hvor hun også er æresmedlem, samt Idrættens Guldnål for hendes arbejde i DDSG&I.

Sidst har hun kigget lidt tilbage over de sidste år. “Dommergerningen har været mit liv fra 1982 til 2009, hvor jeg gik af. Jeg kan se tilbage på at have siddet i det udvalg, der lavede Indefodboldregler og er også Indefodboldinstruktør. Det har været en stor glæde, at sidde i KFD’s bestyrelse i alle årene, og se den store udvikling, der er sket for dommerne og ikke mindst for dame-dommerne.”

 

Vi takker David og Ketty for deres input til dagens anekdoter. I morgen er der Jans Corner og efterlysninger fra KFDs kamppusher Tom K. Søndag og i næste uge kommer der flere anekdoter.

Hi, I’m Brian M. Pejter

Leave a Reply