KFD
Nyheder

Drengen med pålægget

Niels-Erik van Zeijst NEVZ
Niels-Erik kommer med en god anekdote om en dreng og noget pålæg

Så blev det tredjedagen af vores perlerække af anekdoter og gode historier i forbindelse med KFDs 70 års fødselsdag. I dag er det Niels-Erik van Zeijst og Tanju Saglem, der har leveret materialet.

Niels-Erik van Zeijst blev dommer 25. februar 1978 og blev med det samme medlem af KFD. Som han forklarer: ”Det var en selvfølge at blive indmeldt i dommerklubben, idet der var et bestyrelsesmedlem tilstede ved eksamen, som fluks efter bestået eksamen sikrede at tilbuddet om at blive indmeldt i KFD ikke blev overset.” Og selvom Niels-Erik dømte aktivt som indrangeret i 11 år er det ikke herfra de fleste af os kender ham. ”Jeg stoppede som indrangeret DS dommer i 1989, da jeg blev valgt til formand for KFD. Moralsk kunne jeg ikke leve med, at sidde i KBU’s dommerudvalg og beslutte, hvem der skulle rykke op og specielt ned fra DS og rækkerne nedenunder, da jeg derved kunne beklikkes på min habilitet. Og da jeg blev valgt til formand for KFD, satte jeg mig ned og læste mine bedømmelser – som det hed dengang – igennem. Her læste jeg at jeg var en god og habil DS dommer, men divisionsdommer blev jeg aldrig!

I dag fungerer jeg som eliteudvikler med opgaver fra superligaen til serie 5. Desuden er jeg formand for indrangeringsgruppen i DBU-K. Det er roller jeg befinder mig rigtigt godt med og synes er spændende og udfordrende at deltage i. Jeg bidrager til dommernes udvikling med min erfaring og rutine gennem mange år både på landsplan og lokalt. Via mit arbejde i indrangeringsgruppen i DBU-K føler jeg at jeg får ”betalt” noget tilbage lokalt for alt det jeg har modtaget i min aktive tid.”

Dermed kunne man også tro at den kamp Niels-Erik ville trække frem fra anekdoteskuffen var mens han stod udenfor banen, men her kom vi helt tilbage til slut 70’erne.

”I mit første år som dommer, hvilket jo er næsten en menneskealder siden, dømte jeg en drengekamp i Husumparken. Her dømte jeg et indkast til udeholdet, som nok var forkert. Bedst som jeg syntes at det var der nok ingen der opdagede, kom en af de små Husum spillere susende. Han stillede sig op lige foran mig med hænderne i siden og råbte ”dommer har du ”lør’postej” på brillerne?”. Jeg skulle hurtigt sige nej og få vendt ryggen til ham for ikke at storsmile lige foran ham, for kors hvor var han god og det var en herlig situation. Men han var absolut ikke enig med mig.”

Vi spurgte Niels-Erik om han havde en dommerfaglig favorit. ”Jeg har svært ved at udpege en favorit. Peter Mikkelsen og Kim Milton var suveræne på banen, Jan Carlsen ved bordet, men nogen egentligt favorit kan jeg ikke udpege.” Til svaret om den bedste dommer han har set, kom der også flere navne på bordet. ”Det er ikke lige til for der har været Peter Mikkelsen, Kim Milton, Knud Stadsgaard og ikke at forglemme Collina.”

Om KFD kom Niels-Erik med følgende tanker om, hvordan KFD kan bidrage i fremtiden. ”Ved at fortsætte den linje de har ført indtil nu. Samarbejde med DBU-K og bibeholde holdningen om at vi alle såvel dommere som spillere og klubledere er fælles om kærligheden til det “lille spil” fodbold. Det er for mig alt afgørende at sikre medlemmernes forhold til både dommerklub og lokalunion, for vi kan ikke fungere uden hinanden, da det er et fælles interesse vi har. Konflikten er historie og derfor bør KFD gå forrest for at få aflivet begrebet ”dem” og ”os”, for det er den eneste vej frem at vi – klubberne og dommerne – trækker på fælles hammel.”

Sidst, ja du har som læser måske gennemskuet at sådan har vi sluttet hos alle, har vi spurgt hvad dommerklubben har betydet for Niels-Erik. ”Utroligt meget. Mange herlige og positive bekendtskaber som har bidraget med gode input i livet. Desuden var jeg formand for klubben i mange år, hvor jeg havde mange rigtigt gode oplevelser i diverse sammenhænge og har brugt mange fritimer til forhåbentligt dommernes bedste. At KFD altid vil fylde meget i min verden er der ingen tvivl om, og det er mit ståsted i dansk fodbold, hvorfra jeg vil bidrage med det jeg kan til en fortsat god og positiv udvikling for hele fodboldfamilien.”

 

Tanju Saglem, der er en af talenterne under Talentprogrammet
Tanju Saglem, der er en af talenterne under Talentprogrammet

En af dem Niels-Erik muligvis kommer til at kigge på i fremtiden er Tanju Saglem, der er en af dommerne fra Talentprogrammet. Han har været dommer siden marts 2013, men har været medlem af KFD i 3 år. Og som han siger om hans fokus lige nu og her. ”Jeg er pt. indrangeret i serie 2. Så jeg fortsætter min seriøse dommergering. Jeg har også gennemført samtlige kurser indenfor fodboldommer og linjedommer.”

Vi spurgte, som de forrige, om Tanju har en favorit dommerfaglig person. ”Jeg synes ikke jeg har en favorit dommerfaglig person. Men jeg inspirerer mig meget af Kenn Hansen. Jeg synes Kenn er en god fodbolddommer med mange faglige kvalifikationer.” Da vi spurgte til yndlings dommer kom Kenn da også med i Tanjus svar. ”I Danmark synes jeg det er Kenn Hansen og i udlandet synes jeg det har været Pierluigi Collina.”

Vi spurgte også Tanju om, hvad han synes KFD kan bidrage med i fremtiden og hvad de måske kan forbedre. ”Jeg synes KFD er rigtig gode til at arrangere fodbolddommerfaglige og sociale kurser og aktiviteter. Det kan være kurser som ”konflikthåndtering” som er faglig eller ”afslutningsfesten” og ”se live fodboldkamp” som er mere den sociale. Jeg er på nuværende tidspunkt meget tilfreds med KFDs aktiviteter, kurser og indlæg. Dog kunne der måske arrangeres flere interne eller eksterne dommerfaglige kurser. Dernæst synes jeg der kunne være flere goder, som at få tilbudt billigt dommersæt eller opvarmnings trøje med KFD logo og så videre.”

Sidst skulle det obligatoriske spørgsmål da også komme, om hvad dommerklubben har betydet for Tanju. ”Jeg er så glad for at dommerklubben eksisterer og vil eksistere. Jeg synes det er så fedt at have en bestyrelse som støtter ens rettigheder som fodbolddommer. Sammenlignet med andre fodbolddommere føler jeg mig mere tryg og beskyttet. Længe leve KFD!”

Hi, I’m Brian M. Pejter

Leave a Reply