Hun er blevet kåret som årets dommer, årets KFD-talent og er også blevet optaget i CTG. I  det hele taget har Silvia Morar haft et forrygende år. Men hvordan startede det hele? Det har KFD talt med Silvia om.

Silvia Morar

Silvia blev færdig med gymnasiet i Rumænien som 18-årig og ville gerne læse videre – men på engelsk. Hun lod derfor familien blive hjemme og drog mod Aalborg, hvor hun læste i to år på universitetet, inden hun flyttede videre til København for at læse videre på CBS. På en sommerferie i Portugal så hun en fodboldkamp, som blev dømt af en kvinde. Det var første gang, at hun så en kvindelig dommer og dét tændte en indre lyst hos Silvia – og tænkte ”det skal jeg også være”. Hun valgte derfor at tage dommerkortet og fire år hårdt arbejde har nu givet flotte resultater. Silvia har nedenfor reflekteret over hendes flotte dommerkarriere:

2018 har været et år, hvor det har stået på hårdt arbejde for mig som fodbolddommer, både mht. på fodboldbanerne og forberedelserne inden kampene. I afslutningen af 2018 kunne jeg se resultatet af det arbejde, da jeg blev valgt som årets KFD talent, hvor jeg fik uddelt prisen ved afslutningsfesten. Det var overraskende for mig, fordi det er den første titel, som jeg har fået, siden jeg blev uddannet fodbolddommer.

Min tid i KFD’s talentgruppe har været en fornøjelse med en masse læring, som har hjulpet mig, så jeg både kunne udvikle mig fagligt og personligt. Her har jeg lært meget om hvordan det er, at være med i blandt udvalgte talenter og hvad jeg skal have styr på, før jeg når næste niveau. Desuden har jeg lært at være åben for fair kritik og dette hjælper mig med at udvikle mig hurtigere. Endvidere har jeg lært gennem de forskellige talentsamlinger, hvordan jeg kan få privatliv og dommergerning til at hænge sammen.

Bjarne og Silvia

Udvikling som talentdommer har medført en oprykning fra KFD’s talentgruppe til DBU’s central talentgruppe(CTG) hvor jeg blev indstillet til RTG 3 i 2019. Jeg vil selvfølgelig bruge lejligheden til at takke KFD’s talentgruppe; Bjarne Nygaard og Ruben Christiansen for deres støtte og opbakning gennem min tid i talentgruppen. Der skal også lyde en stor tak til to KFD’ere, Katrine Stensholm Buntzen og Tinna H. Christiansen, som henholdsvis har været min vejleder og mentor siden første dag i KFD og DBU K.

Den 21. april 2019 fejrede jeg fire år som fodbolddommer og kan stadigvæk huske den første dag, hvor jeg fik opgaven til at passe fløjten i en officiel kamp for DBU K. Siden dette har jeg passet fløjten i 365 kampe. Gennem årene som dommer har jeg ydet alt hvad jeg kunne til at give alle en bedre fodboldoplevelse i både kvinde- og herrerækkerne. Jeg har været heldig at min indsats som dommer blev observeret af DBU K og derfor fik jeg prisen som “Årets breddedommer 2018”. Det er en stor ære.

Jeg er i starten af min dommergerning og har mange planer for fremtiden både på den kvindelige- og herresiden. Jeg har fornylig rykket op i 1 div. kvinder og ser frem til at udvikle mig så meget som muligt, så kan jeg nå mit næste kort sigt mål som er højeste kvindelig række og højeste lokalunion række. 

Der skal selvfølgelige betales tilbage til fællesskabet og derfor har jeg valgt at være vejleder for nyuddannede dommere og motivere dem til at være en del fællesskabet.

Til sidst vil jeg sige mange tak til dem, der har været med i min journey.

God vind fremover

Silvia Morar   

 

Silvia Morar fortæller om sin karriere – indtil videre