Nu kan du søge om at komme med i KFD’s talentgruppe. Gruppen forbereder dig på at tage de næste skridt i dommersystemet gennem personlig udvikling. Her kan du møde et nyt medlem og et, der er rykket videre til DBU’s Centrale Talentdommergruppe. Og gruppens formand fortæller, hvad han leder efter blandt ansøgerne.

Hvordan forbereder en elitedommer sig til en kamp i 1. division, og hvad bliver der taget fat på i udviklingen efter kampen? Det var nogle af de spørgsmål, som medlemmerne af KFD’s talentgruppe fik svar på, da de var med bag om kampen mellem Fremad Amager og Lyngby onsdag den 8. maj 2019 i Sundby Idrætspark.

Lucas Ilsted

– Det var super fedt at se dommernes forberedelse før kampen, hvor vi også kunne stille spørgsmål til dem, og at være med til udviklingen bagefter. Det giver mig virkelig lyst til at komme opad i rækkerne, fortæller Lucas Ilsted. Han er 17 år, indrangeret i serie 2 og har været med i talentgruppen siden december 2018.

– Selvom jeg kun har været med i nogle få måneder, har jeg allerede fået meget ud af det. Jeg er blevet mere opmærksom på, hvordan alt det uden om kampen er super vigtigt. Man skal være godt forberedt til kampene, og vi har også fokus på, at man er punktlig og har god disciplin, når vi mødes i gruppen.

1. divionskampen backstage er bare ét eksempel på aktiviteterne i KFD’s talentgruppe. Der er også personlighedstest, udviklingsplaner og samarbejdsøvelser. Der har været træning i håndtering af medier, der er løbe- og teoritest, der bliver set træningsvideoer, som bruges på UEFA-niveau, og hvert talent får tilknyttet en mentor, som vedkommende kan sparre med. Med andre ord bliver der arbejdet med ledelse i bred forstand. Samtidig får talenterne et socialt og dommerfagligt fællesskab.

– Sammenholdet i talentgruppen er sindssygt godt. Vi hjælper hinanden, vi ser hinanden dømme og filmer kampe for hinanden. Der bliver givet lov til, at vi er forskellige. Her kan man også få afklaret ting, man undrer sig over – fx situationer man har set i kampe på tv. Det handler om at gøre os klar til CTG (DBU’s Centrale Talentdommergruppe, red.), og jeg får virkelig blod på tanden til at komme videre i systemet gennem de ting, vi laver i talentgruppen, siger Lucas Ilsted.

I sommerferien skal talenterne på træningslejr til Malaga. Det glæder jeg mig sindssyg meget til, fortæller han.

 

25- årige Silvia Morar har været fodbolddommer i fire år. I januar 2019 rykkede hun fra KFD’s talentgruppe til DBU’s Centrale Talentdommergruppe.

Silvia Morar på linjen

– Min tid i KFD’s talentgruppe har været en fornøjelse med en masse læring, som har hjulpet mig, så jeg både kunne udvikle mig fagligt og personligt. Jeg har lært meget om, hvad jeg skal have styr på, før jeg når næste niveau. Desuden har jeg lært at være åben for fair kritik, og det hjælper mig med at udvikle mig hurtigere. Gennem de forskellige talentsamlinger har jeg også lært, hvordan jeg kan få privatliv og dommergerning til at hænge sammen, fortæller Silvia Morar:

Hun er for nyligt blevet indrangeret i kvindernes 1. division.

– Jeg ser frem til at udvikle mig så meget som muligt, så jeg kan nå mit næste mål, der er den højeste kvindelige række og den højeste mandelige række i lokalunionen, lyder det fra Silvia Morar.

 

Hvis du tænker, at KFD’s talentgruppe kunne være noget for dig, skal du søge om optagelse inden udgangen af juni.

Bjarne er KFD’s talentchef

– Vi søger efter unge mennesker – nok formentlig omkring maks. 25 år gamle. I gruppen arbejder vi med to formål: Det ene er det helt målbare, at så mange som muligt kommer videre i DBU-systemet, og derfor er vi nødt til at kigge på alder og indrangering, når vi optager medlemmer. Det andet er, hvad vi kan udvikle hos det enkelte medlem. Du skal have potentialet til at blive en personlighed som dommer. Vi udvikler ikke robotter, der gør det samme som alle andre. Du skal turde stå ved dig selv og være klar til at udvikle dig til at blive en bedre leder, fortæller Bjarne Nigaard, der er formand for KFD’s talentgruppe. Han fortsætter:

– Fokus i talentgruppen er ikke, om du er god til at dømme fodbold. Det vigtigst for os er, at du får den personlige udvikling med, og derfor giver vi redskaber, som gør dig mere bevidst om dig selv som leder.

KFD’s talentgruppe har ikke et bestemt antal pladser, der skal besættes. I dag er der fem medlemmer – tidligere har der været helt op til ti. Det afgørende for Bjarne Nigaard er, at der er det antal, som ansøgerfeltet berettiger til.

– Vi håber at kunne byde nye medlemmer velkommen i august, når efterårssæsonen begynder. Når vi med udgangen af juni har modtaget ansøgningerne, bruger vi sommeren på at læse dem igennem og indkalde til personlige samtaler. Her skal ansøgeren være forberedt på, at vi spørger rundt om personen – det vil sige, at vi blandt andet spørger om en status fra Indrangeringsudvalget, og vi hører KFD’s kasserer, om kontingentet er betalt. Man bliver vejet i bred forstand, og det gør vi, fordi helhedsindtrykket er afgørende for os. Vi skal forme en personlighed, og der er den helhed, man har som person, afgørende for, om man kan udvikle sig, siger Bjarne Nigaard.

Du kan læse mere om, hvordan du søger om optagelse i KFD’s talentgruppe her.

Af Lars Møller Hansen

 

 

 

Skal du være med i KFD’s talentprogram?