Et semester Down Under

I foråret 2016, begik jeg mig ud på et eventyr ved at læse et semester i Australien i anledning af mit ingeniørstudie. Turen gik til Adelaide i Sydaustralien, hvor mine næste 5 måneder skulle tilbringes. Tanken om at skifte græsset og fløjten ud med sandstrand og et surfbræt i et halvt år, det var bestemt ikke noget jeg drømte om! Jeg besluttede derfor noget tid inden afrejsen, at kontakte Football Federation South Australia (FFSA) for at høre mulighederne for at dømme fodbold derned. Jeg modtager hurtigt et positivt svar fra den tidligere ansvarlige Stephen Toth, som hjertens gerne vil se frem at møde mig og lade mig få noget internationalt erfaring. I samarbejde med KFD’s formand Ruben Christensen og Kenneth Egeberg fra DBU København, så blev der sendt en bekræftigelse til Stephen på min dommervirken, da Stephen skulle bruge en bekræftelse fra lokalunionen. Til både Ruben og Kenneth skulle har jeg takket mange gange fra hjertet af, for uden deres hjælp så var mine muligheder for at dømme i Australien nok meget mindre!

Kristian med to dommerkollegaer Down Under

Selve fodboldkulturen var en kæmpe oplevelse, da der er en masse forskellige nationaliteter og mentaliteter. Australien består af broget nationaliteter, så det er ikke unormalt at man møde et helt hold fra balkan, italien osv. Dette betyder, at man som dommer var nødt til at være omstillingsparat for de hold man nu kan udsættes for, for man virkelig kan blive testet af. Jeg var både hoveddommer og linjedommer i forskellige rækker, og jeg fik ovenikøbet mødt en masse dommere også med forskellige nationaliteter, hvilket var en fed oplevelse. Og samtlige dommere jeg mødte, hvor jeg præsenterede mig selv for og oplyste jeg var fra Danmark, så var kendetegnet for Danmark nemlig Peter Mikkelsen og Kim Milton. Der hørte jeg adskillige gange og jeg kunne bestemt ikke lade vær med at få et smil på læben hver evigt eneste gang, for det viser bare at vi som et lille land har haft store og verdenskendte dommere, som vi er husket for.

Der blev også tid til at nyde naturen

Derudover, så blev jeg også lidt overrasket over udbetalingen af dommerhonoraret i Australien. Nogle kampe blev indbetalt på en bankkkonto som vi selv kender til det, men i lavere rækkere, så kommer en ansvarlig fra hjemmeholdet hen til en og stikker en kuvert med penge i hånden. Min allerførste oplevelse med dette takkede jeg pænt nej tak til træneren, da jeg ikke fik denne oplysning fra Stephen Toth. Men det viser sig hurtigt at træneren forklarer mig at det er normal procedure at dommeren får sit honorar inden kampstart. Det var en surrealistisk følelse, for det virkede som en ægte mafioso stil at ”betale” dommeren up front mens spillere og tilskuere stod og kiggede på, men det var ganske normalt for dem.

Dette var min lille histore om min erfaring med fodboldmiljøet Down Under, som var en kæmpe oplevelse. Jeg vil kun opfordre alle til at udnytte muligheden for at bruge vores hobby internationalt, hvis man skal på udveksling eller andet. Man kan nemlig kun blive en erfaring rigere.

Med venlig hilsen

Kristian Brkic

Fortællinger fra dommerverdenen – af Kristian Brkic