KFD

Skrevet af Mikkel Ring.

Vi var fire nyuddannede dommere, som var mødt op til denne workshop, hvor formålet var at give nyuddannede dommere nogle konkrete værktøjer til konflikthåndtering samt dommertekniske råd ved afvikling af en kamp.

Slagets gang blev ledet af Bjørn Kure og Jonathan Nilton. Aftenen var opdelt i en teoretisk og en praktisk del. Vi blev opdelt i to grupper med to deltagere i hver, og Bjørn tog hul på den teoretiske del, som først bestod af en opgave om dommerens rolle og kompetencer: Dommeren som leder og hjælper, dommerens egenskaber og adfærd samt nødvendige faglige og personlige kompetencer. Opgaven var tænkt som et diskussionsoplæg, hvor begge grupper skulle byde ind med svar og diskussion af de forskellige emner.

20170517_212608
Kure og Nilton sammen med 4 nye dommere

Herefter fulgte en case-baseret opgave, hvor hver gruppe skulle analysere og ‘løse’ en tænkt kampsituation set fra dommerens perspektiv. Dette var virkelig udbytterigt og skabte en række interessante diskussioner af, hvordan en dommer bedst håndterer en bestemt konflikt. Der var enighed blandt deltagerne om, at man sagtens kunne have udvidet denne del med flere cases.

Efter en lækker (og velfortjent!) sandwich tog vi vores medbragte dommertøj på og begav os ned på fodboldbanen bagved Tagensbo Skole, hvor Jonathan havde planlagt den praktiske del af workshoppen. Vi skulle gennemføre nogle forskellige situationer med fokus på fløjteteknik, kropssprog og verbale virkemidler, bla: Et almindeligt frispark, et frispark med påtale og evt. kort samt frispark med mur.

Vi roterede på skift mellem fire forskellige roller:

a) dommeren,

b) spilleren som begår forseelsen,

c) spilleren som forseelsen begås imod samt

d) en person til at bedømme dommerens præstation i situationen.

Vi oplevede, hvor svært det kan være at skulle forholde sig til alle de parametre, der indgår i en god dommerpræstation ved en konfliktsituation. Dog oplevede vi alle fire deltagere en væsentlig forbedring i vores dommerpræstation ved at få afprøvet og bedømt de forskellige situationer – rotationerne var en rigtig god arbejdsform!

Workshoppen var meget udbytterig, men vi var desværre hele tiden i tidnød, da Bjørn og Jonathan havde rigtig meget nyttigt at fortælle og føre os igennem. Der var enighed om, at der sagtens kunne være materiale nok til en heldags-workshop i en weekend.

Tak til Bjørn og Jonathan for stort engagement i en veltilrettelagt workshop.

Hi, I’m René Krarup