KFD
Nyheder

Årets udviklerdag er afviklet

Sidste lørdag i marts måned havde DBU K og Indrangeringsudvalget indkaldt udviklerne under DBU K til årets årlige udviklerdag. Dagens program bestod bl.a. af oplæg fra DBU-udvikler Claus Mortensen, som til hverdag er medlem af Dommergruppen under DBU og bl.a. påsætter og udvikler dommerne i Superligaen. Herudover skulle udviklerne også overvære en KS-kamp mellem Tårnby FF og Sundby. Kenneth Egeberg bød dog allerførst velkommen og overgav herefter ordet til Ronnie Graadal og Niels-Erik Van Zeijst fra Indrangeringsudvalget.

Indrangeringsudvalget

Niels-Erik fortæller om mødet med med KS- og DS-dommerne
Niels-Erik fortæller om mødet med med KS- og DS-dommerne

De kunne fortælle, at DBU K og Indrangeringsudvalget i marts måned havde holdt møde sammen med DS- og KS-dommerne. Her havde man afstemt forventningerne til den kommende sæson. Her gav dommerne udtryk for, at udviklerne gerne må gå mere til dem under de kommende udviklinger. Find de udviklingspunkter – som der er i den pågældende kamp – og skriv dem udførligt ned i udviklingsrapporten.  Udviklerne behøver heller ikke absolut at finde tre udviklingspunkter, hvis der ikke er kød på udviklingspunkterne. Såfremt den pågældende kamp er til det, skal udviklerne hellere nøjes med to udviklingspunkter og så beskrive dem mere udførligt.

For serie 1 dommere og nedefter vil udviklingen foregå som den plejer. Generelt skal en udvikling selvfølgelig altid være hyggelig, men det er ikke hyggen, som skal være det primære. Det vigtigste er at selve udviklingen er lærende og udviklende for den enkelte dommer. Èn udvikling skulle man gerne kunne tage frem igen og igen og bruge den konstruktivt i sit dommervirke gennem hele sin dommerkarriere, var det afsluttende budskab fra indrangeringsgruppen.

Den gode samtale

Herefter var det Claus Mortensen, som gik på. Han fortalte om den gode samtale og gav gode eksempler og redskaber til hvordan han førte en udviklingssamtale.  F.eks. hvis han skulle udvikle en dommer – og han ikke havde hørt fra vedkommende – tog han selv kontakt til dommeren. Dette var for at høre om, der evt. var fokuspunkter mm. som han skulle være opmærksom på. Ligeledes deltog han også gerne lyttende og observerende i instruktionen af triodommere, såfremt dommeren var interesseret i dette. Dog uden at blande sig:-) Det hele blev krydret med gode og sjove anekdoter fra hans oplevelser med dommerne i superligaen.

Tårnby FF mod Sundby

Christian dømte en god kamp.
Christian snakker med en Tårnby FF-spiller

Efter oplægget blev udviklerne delt op i grupper med tre udviklere i hver gruppe. Hver gruppe skulle i løbet af kampen finde og blive enige om tre fastholdelse- og tre udviklingspunkter i dagens lokalopgør, som var mellem Tårnby FF og Sundby i Københavnerserien.  Og til denne kamp var der altså 19 udviklere, som gik rundt omkring banen og sparrede med hinanden for at evaluere dagens dommerpræstation. Det var lærerigt for alle og der blev vendt mange temaer, fastholdelses- og udviklingspunkter kampen igennem. Men det virkede som om, at alle dommere var nogenlunde enige om dagens fastholdelses- og udviklingspunkter. Selve kampen blev i øvrigt ledet af KS-dommer Christian Iversen, som havde Muhammed Kucukavci og Jarl Linder med på linjerne.

Åben udvikling.

Claus i dialog med dagens trio
Claus evaluerer dagens kamp med trioen

Den efterfølgende samtale foregik i cafeteriaet, hvor Claus Mortensen skulle evaluere dagens kamp i samarbejde med trioen. Bag ved Claus sad de øvrige udviklere og lyttede med. Og der var flotte roser til Christian og Muhammed for deres præstationer – som jf. Claus – begge var over niveau i dagens kamp. Da Claus var færdig med sin evaluering, var der mulighed for at de øvrige udviklere kunne stille spørgsmål til dagens trio. Der skal lyde en stor tak til dagens dommertrio, for at alle måtte kigge og være med til dagens udviklingssamtale. Derudover skal Christian Iversen roses for sin åben- og ærlighed under samtalen.

Dagens program var nu slut og Niels-Erik takkede af og ønskede alle en god sæson.

Hi, I’m René Krarup