0

En udviklende dag for udviklerne

Som du måske er bekendt med, har DBU København som den første lokalunion i Danmark valgt at afskaffe karaktererne i forbindelse med udviklinger. Dvs. at når du fremover bliver udviklet, vil der kun være tekst omkring kampen og altså ingen karakterer længere. Denne ”nye” form for udvikling er allerede implementeret i superligaen, hvor man haft gode erfaringer med dette.

Torben og Preben i dialog på udviklerdagen

Torben og Preben i dialog på udviklerdagen

Indrangeringsgruppen under DBU København havde derfor indkaldt til udviklersamling lørdag før påske. 15 udviklere havde revet en lørdag ud af kalenderen og skulle sammen med Jan Carlsen og Niels-Erik Van Zeijst finde et fælles fodslag for den kommende sæsons udviklingsarbejde. Efter rundstykkerne var blevet fortæret, blev udviklerne opdelt i grupper. Her skulle grupperne sammen finde ud af, hvad en udvikling skulle indeholde, for at indrangeringsgruppen kan bruge udviklingen. Der blev bl.a. lagt vægt på at den skrevne tekst i udviklingen – også fremover – skal være klar og tydelig,  således indrangeringsgruppen får en god fornemmelse, mht. hvor den enkelte dommer ligger niveaumæssigt. Læs resten

0

John Mikkelsen fylder rundt

John Mikkelsen

John Mikkelsen

Til generalforsamlingen blev KFD’erne inviteret til åbent hus, hvilket vi minder om her igen.

Det er John Mikkelsen der fylder 70 den 5. maj. I den forbindelse holder han åbent hus søndag den 3. maj fra klokken 12 til 16, hvor KFD’ere er meget velkomne til at komme forbi. Der vil blive serveret “en lille en” og der vil også være mulighed for lidt til den søde tand.

Det hele vil ske på Platanvej 5, 1810 Frederiksberg. Man skal gå gennem porten.

0

Jans Corner: Afstandsregel og hurtige frispark

Jan Carlsen

Denne uge kigger Jan på noget der ikke har været oppe at vende før. Det handler om afstandsregel og hurtige frispark.

Klummer af denne type lever i høj grad af, at man bliver prikket på skulderen og spurgt ‘Hvad mener du om…’. Det kan være et fysisk prik, telefonen, eller en mail. Perfekt at have ekstra øjne, for det er i sagens natur umuligt at følge med i det hele, selv om jeg prøver at jagte situationer, som giver overskrifter. Enten fordi de har været kontroversielle – eller fordi de bare er så vanvittige, at alle ligner et stort spørgsmålstegn. Det er også den type situationer, som det er herligt at kunne vise for en flok dommere for at få sat de små grå celler i sving. Langt de fleste dommere vil aldrig møde situationen i det virkelige liv – eller højst én gang. Men derfor er det jo nok så betryggende at vide, hvad løsningen er, hvis nu…

Derfor er alle henvendelser altid yderst velkomne – mailadressen er i nederste højre hjørne – for ellers er det ofte de samme emner, der dukker op med passende mellemrum. Offside eller ej? Frispark/straffespark eller ej? Kort eller ej – og hvis ja, hvilken farve? Al afveksling er meget kærkommen – for alle. Læs resten

0

Peter har haft debut

Peter Munch Larsen fløjteøl Amir Ruben Janus

Kampens trio og KFDs formand. Fra venstre er det: Amir, Ruben, Peter og Janus.

Skærtorsdag på Kæmpernes Arena kunne man opleve en KFD’er få debut i 2. division. Det drejede sig om Peter Munch Larsen, der rykkede op i vinterpausen. Kampen stod mellem Hvidovre og Herlev og endte 4-0. Til stede var KFDs formand Ruben Christensen til at overrække de traditionelle fløjteøl. På linjerne havde Peter hjælp af Superligalinjedommer Amir Sabic og Janus Vorm, der er med i DBUs talentdommergruppe. Jan Carlsen var også til stede med blok og blyant som udvikler. Peter skal i aktion igen mandag på Sundby Idrætspark.

Fodbolddommer.dk ønsker tillykke med debuten.

0

2 arrangementer til nye dommere

Rene Thunø førstehjælpskursus

Rene Thunø, her til førstehjælpskursus, kan opleves til arrangementet Boost din udvikling.

Traineeprogrammet har lavet to arrangementer, der især skal hjælpe de nye dommere med at få et indblik i dommergerningen.

Torsdag den 16. april afholdes der arrangementet Boost din udvikling. Her skal deltagerne først og fremmest ud og opleve en fodboldkamp i serie 2 mellem CIK og Bk. Stefan. Men udover dette får alle lov til at overvære den efterfølgende udvikling af dommeren. Dommer er Rene Thunø og udvikler er Preben Jakobsen. Tilmelding skal senest ske mandag d. 13. april.

Benjamin Jantzen fanget under en løbetest for elitedommere. Du kan møde ham til Mød en topdommer.

Benjamin Jantzen fanget under en løbetest for elitedommere. Du kan møde ham til Mød en topdommer.

Søndag den 3. maj har man ligeledes mulighed for at komme ud og se fodbold sammen med sine dommerkolleger. Arrangementet hedder Mød en topdommer og kampen er denne gang i 2. division mellem Fremad Amager og Bk. Frem. Et rigtigt Københavneropgør med stemning på tribunen og to hold, der ikke vil tabe til hinanden, på banen. Dommer er 1. divisionsdommer Benjamin Jantzen. Ligesom ved de andet arrangement bliver der mulighed for at snakke med dommeren efter kampen, hvor der kan stilles spørgsmål til, hvad det kræver at blive elitedommer i Danmark. Tilmelding til dette arrangement er senest torsdag den 30 april.

Man tilmelder sig til kurserne ved at sende en mail til tilts@live.dk.

Ønsker du yderligere info kan du trykke på de to events ude i kolonnen til venstre.

0

Gæt årets teorimester

Jan Carlsen og hemmelig teorimester

Hvem blev årets teorimester. Læs videre og find ud af det.

For mange dommeres vedkommende, har dommerne været til den officielle ’teoritest’, som skal bestås for at kunne dømme i den række man er indrangeret i. Men kunne denne viden være brugbar og hjælpe dommerne til dette års teorimesterskab? Måske.

I onsdags dukkede i hvert fald en gruppe spændte KFD’ere op til dette års teorimesterskab. Klokken 18.00 stod den på spisning med det sædvanlige på menuen, nemlig stegt flæsk med persillesovs. Disse kalorier blev for alvor forbrændt, da de ca. 20 KFD’ere sad intenst i et af Frederiksberg Hallernes lokaler, kæmpende og kampsvedende i 40 minutter over de 35 spørgsmål, som prøven bestod af.

Reglerne er ret simple. Der stilles 35 spørgsmål på 40 minutter og der er tre svarmuligheder til hvert spørgsmål. Én og kun én af disse muligheder er det korrekte svar. Alt dette sker uden hjælpemidler. Læs resten

0

Jans Corner: Mere om dommerlinje

Jan Carlsen

Så tales der endnu mere om dommerlinje. Jan forklarer, hvordan der kan være forskel på den samme forseelse i to forskellige kampe.

I sidste uge luftede jeg muligheden for, at der kunne dukke noget klumme-interessant op i de to Champions League-kampe, som jeg måtte skippe af deadline-hensyn. Det gjorde der så ikke – i hvert fald ikke noget, der kan bære en hel artikel igennem – men det er ikke første og med statsgaranti heller ikke sidste gang, at jeg har taget fejl. Til gengæld synes jeg, at det bliver mere og mere tydeligt, at vi rundt om i de europæiske ligaer begynder at nærme os det punkt, hvor det gør ondt, og hvor seks point-kampene begynder at indfinde sig (hvad det så ellers er for et begreb – gad vide, hvem der har fundet på den betegnelse).

Weekenden bød på flere kampe af den kaliber, og havde man ikke haft andet at foretage sig, kunne weekenden med en god fodboldsamvittighed sagtens være tilbragt foran TV-skærmen. Hvordan al anden samvittighed så ville have haft det med det, er en anden historie. Selv var jeg søndag involveret i en dommereksamen i København og senere på dagen i en superligakamp, så jeg kom desværre til at misse Liverpool – Manchester United, mens jeg dog kastede mig ind ad døren i samme sekund, som Barcelona scorede sejrsmålet mod Real Madrid, og fulgte så med resten af vejen. Liverpool-kampen har efter mine hjemmelsmænds opfattelse rummet så meget, at der skulle være rigeligt at tage fat på. Læs resten

0

Kenn Hansen årets dommer 2014

Per Buttenschøn Kenn Hansen Dansk fodbold award 2015

Formand for DFU Per Buttenschøn sammen med Kenn Hansen efter overrækkelsen af prisen. Foto: DFU.

Kenn Hansen blev for anden gang i karrieren kåret til årets dommer til Dansk Fodbold Award 2014. Fodbolddommer.dk har talt med Kenn både om hæderen og om hvad det nye år byder på.

Tillykke med kåringen som Årets Dommer i 2014! Hvad er din umiddelbare reaktion på denne hyldest?

Det var en rigtig god oplevelse. Medierne gik jo meget op i, at det var et fesent arrangement, fordi det ikke var det sædvanlige store tv-show, men de par hundrede der var til stede havde en dejlig aften, var mit indtryk. At jeg havde det fantastisk er næppe nogen overraskelse.

Har det været anderledes at vinde prisen denne gang, i forhold til da du vandt den første gang for to år siden?

Det var jo noget helt særligt at vinde prisen første gang. Ligesom den første kamp i en ny række er noget, man altid husker. Men jeg er nu den eneste aktive dommer i Superligaen, som har vundet prisen to gange, hvilket jeg så oftest som muligt – og på så hånlig vis som muligt – husker mine gode superliga-kolleger på. Jeg har endda foreslået dem, at jeg skal dømme med to stjerner på min dommertrøje. Og når de sviner mig til, så sender jeg dem et billede af begge pokalerne fra hylden. Det er ikke kun en officiel pris – det er også en håneret. Men når det så er sagt, så synes jeg der er flere dommere i Superligaen, som ligeså godt kunne have vundet den. Læs resten

0

KFD’ere bliver vejledere

KFD divisionskamp Traineeprogram Omklædning trio Rune christian benjamin

Rune Tychsen (tv.) og Christian Hansen (midten) er to af 13 nye vejledere fra KFD.

Lørdag den 21. marts blev der afholdt vejlederkursus. Normalt bliver der holdt ét vejlederkursus centralt i landet. I år havde interessen dog været så overvældende at der måtte to kurser til – et i Århus og et i Valby. Dette resulterede i at instruktør Per Bo Christensen måtte tage turen fra Fyn til København. Her ventede til gengæld et hold dommere samlet fra fodboldregionerne Lolland-Falster, Sjælland og København – heriblandt 13 KFD’ere. Alle var lyttevillige omkring de punkter Per Bo fremlagde og alle var ligeledes særdeles aktive i diskussionen omkring, hvordan man bedst kan give råd til nye dommere og hvilke råd der så skal gives. Tiden gik hurtigt kun afbrudt af pauser, hvor man kunne nye godt af Fremad Valby Bevægelseshus forplejning, herunder alt den blå saftevand man havde lyst til. Alle 13 KFD’ere var aktive nok til at komme igennem kurset, så er man ny dommer kan det meget muligt være en af disse, der kommer ud og vejleder i ens første kampe.

0

Jans Corner: Påvirkning af dommeren

Jan Carlsen

Denne uge skriver Jan om påvirkning af dommeren. Og ja, Zlatan og Chelsea bliver nævnt.

Deadline-djævelen gør igen, at jeg ikke får onsdagens to kampe i Champions League med denne gang – de tegner ellers til at blive muntre, og jeg sidder stadig og overvejer, om jeg vil følge Barcelona – Manchester City eller Dortmund – Juventus senere på denne onsdag aften. Det skulle ikke undre mig, om der dukker et eller andet op, der kan brygges videre på i næste uge eller senere.

Men ellers er det nu forunderligt, som situationer, der knytter sig til ét bestemt tema, nogle gange nærmest falder over hinanden. Det skete igen i sidste uges Champions League og Europa League-kampe. Læseren kan jo i baggrunden prøve at ransage hukommelsen de næste minutter, for temaet gemmer jeg til sidst: først skal jeg lige have et dugfrisk og rigtig lovteoretisk eksempel fra tirsdag aften under behandling. Scenen er Championship-kampen mellem Cardiff og Bournemouth (som ender 1-1). Cardiffs målmand har bolden i hænderne pænt ude i sit eget straffesparksfelt. Bournemouth-angriber Callum Wilson befinder sig på kanten af feltet med ryggen til, dog ikke mere, end at han diskret kan dreje hovedet og holde øje med, hvad målmanden foretager sig. Læs resten