0

Gæt årets teorimester

Jan Carlsen og hemmelig teorimester

Hvem blev årets teorimester. Læs videre og find ud af det.

For mange dommeres vedkommende, har dommerne været til den officielle ’teoritest’, som skal bestås for at kunne dømme i den række man er indrangeret i. Men kunne denne viden være brugbar og hjælpe dommerne til dette års teorimesterskab? Måske.

I onsdags dukkede i hvert fald en gruppe spændte KFD’ere op til dette års teorimesterskab. Klokken 18.00 stod den på spisning med det sædvanlige på menuen, nemlig stegt flæsk med persillesovs. Disse kalorier blev for alvor forbrændt, da de ca. 20 KFD’ere sad intenst i et af Frederiksberg Hallernes lokaler, kæmpende og kampsvedende i 40 minutter over de 35 spørgsmål, som prøven bestod af.

Reglerne er ret simple. Der stilles 35 spørgsmål på 40 minutter og der er tre svarmuligheder til hvert spørgsmål. Én og kun én af disse muligheder er det korrekte svar. Alt dette sker uden hjælpemidler. Læs resten

0

Jans Corner: Mere om dommerlinje

Jan Carlsen

Så tales der endnu mere om dommerlinje. Jan forklarer, hvordan der kan være forskel på den samme forseelse i to forskellige kampe.

I sidste uge luftede jeg muligheden for, at der kunne dukke noget klumme-interessant op i de to Champions League-kampe, som jeg måtte skippe af deadline-hensyn. Det gjorde der så ikke – i hvert fald ikke noget, der kan bære en hel artikel igennem – men det er ikke første og med statsgaranti heller ikke sidste gang, at jeg har taget fejl. Til gengæld synes jeg, at det bliver mere og mere tydeligt, at vi rundt om i de europæiske ligaer begynder at nærme os det punkt, hvor det gør ondt, og hvor seks point-kampene begynder at indfinde sig (hvad det så ellers er for et begreb – gad vide, hvem der har fundet på den betegnelse).

Weekenden bød på flere kampe af den kaliber, og havde man ikke haft andet at foretage sig, kunne weekenden med en god fodboldsamvittighed sagtens være tilbragt foran TV-skærmen. Hvordan al anden samvittighed så ville have haft det med det, er en anden historie. Selv var jeg søndag involveret i en dommereksamen i København og senere på dagen i en superligakamp, så jeg kom desværre til at misse Liverpool – Manchester United, mens jeg dog kastede mig ind ad døren i samme sekund, som Barcelona scorede sejrsmålet mod Real Madrid, og fulgte så med resten af vejen. Liverpool-kampen har efter mine hjemmelsmænds opfattelse rummet så meget, at der skulle være rigeligt at tage fat på. Læs resten

0

Kenn Hansen årets dommer 2014

Per Buttenschøn Kenn Hansen Dansk fodbold award 2015

Formand for DFU Per Buttenschøn sammen med Kenn Hansen efter overrækkelsen af prisen. Foto: DFU.

Kenn Hansen blev for anden gang i karrieren kåret til årets dommer til Dansk Fodbold Award 2014. Fodbolddommer.dk har talt med Kenn både om hæderen og om hvad det nye år byder på.

Tillykke med kåringen som Årets Dommer i 2014! Hvad er din umiddelbare reaktion på denne hyldest?

Det var en rigtig god oplevelse. Medierne gik jo meget op i, at det var et fesent arrangement, fordi det ikke var det sædvanlige store tv-show, men de par hundrede der var til stede havde en dejlig aften, var mit indtryk. At jeg havde det fantastisk er næppe nogen overraskelse.

Har det været anderledes at vinde prisen denne gang, i forhold til da du vandt den første gang for to år siden?

Det var jo noget helt særligt at vinde prisen første gang. Ligesom den første kamp i en ny række er noget, man altid husker. Men jeg er nu den eneste aktive dommer i Superligaen, som har vundet prisen to gange, hvilket jeg så oftest som muligt – og på så hånlig vis som muligt – husker mine gode superliga-kolleger på. Jeg har endda foreslået dem, at jeg skal dømme med to stjerner på min dommertrøje. Og når de sviner mig til, så sender jeg dem et billede af begge pokalerne fra hylden. Det er ikke kun en officiel pris – det er også en håneret. Men når det så er sagt, så synes jeg der er flere dommere i Superligaen, som ligeså godt kunne have vundet den. Læs resten

0

KFD’ere bliver vejledere

KFD divisionskamp Traineeprogram Omklædning trio Rune christian benjamin

Rune Tychsen (tv.) og Christian Hansen (midten) er to af 13 nye vejledere fra KFD.

Lørdag den 21. marts blev der afholdt vejlederkursus. Normalt bliver der holdt ét vejlederkursus centralt i landet. I år havde interessen dog været så overvældende at der måtte to kurser til – et i Århus og et i Valby. Dette resulterede i at instruktør Per Bo Christensen måtte tage turen fra Fyn til København. Her ventede til gengæld et hold dommere samlet fra fodboldregionerne Lolland-Falster, Sjælland og København – heriblandt 13 KFD’ere. Alle var lyttevillige omkring de punkter Per Bo fremlagde og alle var ligeledes særdeles aktive i diskussionen omkring, hvordan man bedst kan give råd til nye dommere og hvilke råd der så skal gives. Tiden gik hurtigt kun afbrudt af pauser, hvor man kunne nye godt af Fremad Valby Bevægelseshus forplejning, herunder alt den blå saftevand man havde lyst til. Alle 13 KFD’ere var aktive nok til at komme igennem kurset, så er man ny dommer kan det meget muligt være en af disse, der kommer ud og vejleder i ens første kampe.

0

Jans Corner: Påvirkning af dommeren

Jan Carlsen

Denne uge skriver Jan om påvirkning af dommeren. Og ja, Zlatan og Chelsea bliver nævnt.

Deadline-djævelen gør igen, at jeg ikke får onsdagens to kampe i Champions League med denne gang – de tegner ellers til at blive muntre, og jeg sidder stadig og overvejer, om jeg vil følge Barcelona – Manchester City eller Dortmund – Juventus senere på denne onsdag aften. Det skulle ikke undre mig, om der dukker et eller andet op, der kan brygges videre på i næste uge eller senere.

Men ellers er det nu forunderligt, som situationer, der knytter sig til ét bestemt tema, nogle gange nærmest falder over hinanden. Det skete igen i sidste uges Champions League og Europa League-kampe. Læseren kan jo i baggrunden prøve at ransage hukommelsen de næste minutter, for temaet gemmer jeg til sidst: først skal jeg lige have et dugfrisk og rigtig lovteoretisk eksempel fra tirsdag aften under behandling. Scenen er Championship-kampen mellem Cardiff og Bournemouth (som ender 1-1). Cardiffs målmand har bolden i hænderne pænt ude i sit eget straffesparksfelt. Bournemouth-angriber Callum Wilson befinder sig på kanten af feltet med ryggen til, dog ikke mere, end at han diskret kan dreje hovedet og holde øje med, hvad målmanden foretager sig. Læs resten

0

KFD til F5WC

F5WC Seyfe David Vahidin Brian

4 af KFDs dommere til F5WC i Glostrup Hallen sidste weekend.

En søndag midt i marts havde Danmark fået mulighed for at afholde et kvalifikationsstævne i futsal 5 a-side, også kaldet F5WC. Danmark er regerende verdensmestre og selvfølgelig var KFD repræsenteret i Glostrup Hallen, hvor herlighederne fandt sted.

KFD havde samlet et hold bestående af dommeransvarlig Brian Sørensen, David Nissen, Vahidin Busuladzic, John Mikkelsen, Seyfe Sucu og Mostafa Seyfi. KFDs flittige videofolk skal dog ikke glemmes og bestod af Brian Andersen, Mogens Høireby og Tonni Ristorp. Læs resten

0

Jørgen Møller lægger fløjten på hylden

Jørgen Møller

Jørgen Møller vælger efter 36 aktive år at lægge fløjten på hylden.

Efter mere end 36 år som dommer og medlem af KFD, har Jørgen Møller i en alder af 75 år valgt at stoppe som dommer. KFD tog forbi Jørgen på ”hjemmebanen” i Lynge og fik en god og hyggelig snak om Jørgens lange dommer karriere.

Jørgen tog dommerkortet i en alder af 39 år. En kammerat ville tage dommerkortet og det synes Jørgen lød som en god idé og meldte sig også til. Dommerkurset tog de på Rådmandsgade skole og underviseren hed – Jan Carlsen! Udviklinger var ikke noget man bare fik dengang og der gik 4 år før Jørgen fik sin første udvikling. Året efter udviklingen blev Jørgen indrangeret i serie 3. Og herefter tog karrieren fat og Jørgen rykkede op gennem rækkerne.

Da Jørgen ligger i serie 1 har han gode chancer for at rykke op i Københavnerserien som dommer. For at optimere sine chancer for oprykning, vælger Jørgen og to dommerkollegaer fra serie 1 at være triodommere i serie 1. Dvs. at de hjalp hinanden med at være linjedommere i hinandens serie 1 kampe, som også dengang var en singledommerrække. Honoraret på 90 kr. blev delt ligeligt mellem de tre dommere! Forsøget lykkes og Jørgen rykkede op i Københavnerserien, hvor han får to år som dommer, inden han faldt for den daværende aldersgrænse på 50 år. Læs resten

0

En træner til et dommerkursus?

Peter Ebbe Tønder Thor Callesen spillestil og dommerens placering

Peter Ebbe Tønder og Thor Callesen i gang med at fortælle og forklare ud fra et klip.

”En del af noget større”, lyder det fra DBU. Og netop dette er en passende introduktion til det nye kursus DBU Spillestil og dommerens placering, der blev afholdt for første gang i København onsdag den 11. marts i Kastrup Boldklub. Kursets omdrejningspunkt er netop ikke kun dommeren, men først og fremmest spillestil, og herefter hvordan vi som dommere kan benytte viden og aflæsning af spillestile i kampens hede. De 24 fremmødte kursister blev mødt af to instruktører. Diplominstruktør, dommerudvikler og KFD’er Thor Callesen, som de fleste kunne genkende, men også et for dommerne mindre kendt ansigt i form af Peter Ebbe Tønder, DBU trænerinstruktør, tidligere træner i blandt andet AaB og FCN og nuværende hjælpetræner for Holbæks 2. divisionshold. Så også på instruktørsiden lagde kurset op til at vi skulle lære af ”de andre i fodbold” og dermed være ”en del af noget større”. Resultatet blev et kursus, der var en spændende blanding af taktiske overvejelser fra trænerens synspunkt og hvordan vi som dommere kan gøre gavn af at have noget af denne viden. Læs resten

0

Jans Corner: Scoringsjubel og dyreliv

Jan Carlsen

Så står den endnu en gang på en portion scoringsjubel – denne uge krydret med lidt blandet fra dyrelivet.

Der var nogle heftige og underholdende kampe på programmet i den seneste runde i Superligaen, og det gik bestemt heller ikke kedeligt for sig ude i resten af Europa, men gennemgående slap vi igennem uden de helt store overskrifter. Derfor synes jeg, at det er passende denne gang at bremse op og samle nogle af de småting sammen, som har sneget sig ind på lystavlen på det seneste, men som ikke i sig selv kan trække en hel klumme rundt.

Lad os begynde med én af klassikerne – scoringsjubel. Den dukker simpelthen op med nærmest upassende mellemrum. Måske fordi det er ét af de steder, hvor fodboldspillere også kan få lov til at lade fantasien folde sig ud inden for nogle givne rammer. Dommere holder generelt ikke meget af den type situationer – mest fordi det virkelig er en tabersituation, når spillerne træder uden for rammerne, og straffen bliver en advarsel. Reaktionen er stjernesikker: man skal have lov til at vise følelser i fodbold; det er faktisk det, som det hele handler om, og må man nu ikke engang vise sin glæde, uden at der kommer en tørvetriller af en dommer med de store læsebriller på og peger ned i paragrafferne? Jo, fodbold er følelser – det er derfor, vi alle sammen kan lide det – men ikke desto mindre er der en blonde eller rettere tre. Læs resten

0

”Nyt” medlem i KFD

Henrik Bruun

Henrik Bruun er tilbage som medlem i KFD.

KFD oplever i øjeblikket en stigning i medlemstallet, hvilket vi selvfølgelig er meget glade for. Èn af de ”nye” medlemmer er en gammel kending, nemlig serie 1-dommer Henrik Bruun. Henrik meldte sig ud af KFD under ”dommerkonflikten” for et par år siden, da han ikke var enig med KFDs holding til føromtalte konflikt.

Nu dømmer Henrik dog igen med DFU på brystet og derfor tog fodbolddommer.dk forbi Tingbjerg Stadion en råkold onsdag aften og fik en god snak med Henrik om, hvorfor han atter har meldt sig ind KFD. ”Nu er der gået to år siden konflikten sluttede og da vi jo er voksne mennesker, er det vist på tide at vi kommer videre”, fortæller Henrik. ”Jeg har også haft nogle gode og positive dialoger med Frank Kanlund, når vi har været ude og være linjedommere sammen. Det har også været med til min beslutning, om atter at melde mig ind i KFD”.

”Tøjaftalen er selvfølgelig også et plus, men den primære årsag til min indmelding er det sociale fælleskab, som KFD har. Og så kan jeg jo nu komme gratis med til KFD-arrangementerne”, slutter en grinende Henrik Bruun. KFD ønsker Henrik et varmt velkommen tilbage i KFD.